Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την αποδοχή της παραίτησής μου από τον Υπουργό, την αποχώρησή μου από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου και την επιστροφή μου στην οργανική μου θέση.

Έρχονται στιγμές που οι βασικές αρχές του καθενός συγκρούονται  με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης ο οποίος, εκ φύσεως, είναι ιδεολογικά φορτισμένος. Σε ότι με αφορά είχα τη δυνατότητα να επιλέξω και, όπως γνωρίζετε,  επέλεξα την παραίτηση όντας πεπεισμένος ότι ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου στο νέο πλαίσιο αλλάζει ριζικά. Ο Σχολικός Σύμβουλος από καθοδηγητής, υποστηρικτικός και επιστημονικός συνεργάτης του εκπαιδευτικού μετατρέπεται σε αξιολογητής του. Παραιτήθηκα χωρίς να έχω αυταπάτες για το αποτέλεσμα της πράξης μου, ως προς τη δυνατότητα δηλ. αυτής να αποτρέψει τις ειλημμένες αποφάσεις, συνεχίζοντας, ωστόσο, από τη θέση του δασκάλου της τάξης να βιώνω τις ίδιες με σας αγωνίες.



Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε τα τρία χρόνια που πέρασαν. Θεωρώ ότι με τη συμβολή όλων μας σταδιακά κατακτήσαμε ένα υψηλό επίπεδο αυθόρμητης και άδολης επικοινωνίας με σεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Να σας ευχαριστήσω, κυρίως, γιατί αποδείξαμε ότι μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ δασκάλων και Σχολικών Συμβούλων, μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με σημαντικά αποτελέσματα χωρίς φόβους και απειλές. Γιατί αποδείξαμε, επίσης, ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε επιστημονικά και επαγγελματικά προσφέροντας τις υπηρεσίας μας στα παιδιά του λαού μας χωρίς ανταλλάγματα ή τιμωρίες.

Εύχομαι να παραμένετε πάντα ανήσυχοι, να διδάσκετε με το ήθος και την αγωνιστικότητά σας, να αναζητάτε το «αδύνατο», να επιδιώκετε τη βελτίωσή σας σε όλα τα επίπεδα τιμώντας έτσι τον τίτλο και το ρόλο του δασκάλου που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο λαός μας.

Γιάννης Σταύρου
Παραιτηθείς  Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης
3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσπρωτίας
(yanstavrou@gmail.com)