Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αρ. Πρωτ. 174
Αθήνα 2/11/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ -ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
   Σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, το φαινόμενο της φτωχοποίησης των μαθητών μας, εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, με όλο και πιο οξυμένες μορφές και απλώνεται σε όλη τη χώρα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπου μαθητές και μαθήτριες έρχονται στο σχολείο νηστικοί/ές. Επίσης, όλο και πιο συχνό είναι το φαινόμενο της ελλιπούς ιατρικής παρακολούθησης και περίθαλψης των μαθητών.

   Οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων που γεννάνε και οξύνουν αυτά τα φαινόμενα, απλώνουν τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια, ιδιαίτερα στις πιο λαϊκές συνοικίες και περιοχές. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα, διεκδικεί το να οργανωθούν σταθερές κρατικές δομές σίτισης και περίθαλψης μαθητών. Μέχρι σήμερα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε., προχώρησαν σε ποικίλες μορφές οργάνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα και έξω από τα σχολεία για τη στήριξη των φτωχών μαθητών και των οικογενειών τους.
Το ζήτημα αναδείχθηκε από παλαιότερες παρεμβάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ από το 2011 ακόμη. Η κυβέρνηση τότε, επιχείρησε να αποδώσει τις καταγγελίες σε παραπληροφόρηση και πολιτικές σκοπιμότητες. Οι επόμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπισή του. Παρά τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων της νέας κυβέρνησης μετά τον Ιανουάριο του 2015 για συγκεκριμένα μέτρα από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κανένα νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε και κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν προωθήθηκε ούτε καν στο επίπεδο καταγραφής του προβλήματος.
   Ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος. Δεν χρειαζόμαστε άλλες διακηρύξεις και δηλώσεις συμπάθειας, αλλά πράξεις. Διεκδικούμε την άμεση προώθηση και υλοποίηση ενός κρατικού προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης των μαθητών σε όλα τα σχολεία. Με βάση τις ανάγκες των σχολείων όπως αυτές θα καθοριστούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων. Με αξιοποίηση των δημοτικών δομών, όπου υπάρχουν και λειτουργούν (ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις), για τους παιδικούς σταθμούς και επέκτασή τους στα δημόσια σχολεία. Με το διορισμό ενός σχολίατρου για κάθε περιφέρεια σχολικού συμβούλου.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ της ΔΟΕ:
Συμμετέχει στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 13:00Κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση (δυο τελευταίες ώρες της πρωινής ζώνης και δυο πρώτες της απογευματινής)
  • Καλεί την ΟΛΜΕ και τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε συντονισμό της δράσης και συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες
  • Ζητά συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης