Παρασκευή 22 Απριλίου 2016


Αθήνα 21/4/2016
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΣΤΟ ΥΠ.Π.Ε.Θ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
  
            Η συνάντηση των Δ.Σ. των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τον Υπουργό Παιδείας κατά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο  δεν προσέφερε τίποτα νέο και θετικό στην ασφυκτική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι σχεδιασμοί της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών και τη λειτουργία του δημόσιου νηπιαγωγείου
.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε, για μια ακόμη φορά, την απόσυρση των ρυθμίσεων που απαξιώνουν την προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών, υποβαθμίζουν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από  το πτυχίο και καταργούν/συγχωνεύουν εκατοντάδες τμήματα νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.
Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις, να κατευνάσει την οργή του εκπαιδευτικού κόσμου και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έπεσε στο κενό.
Χωρίς πειστικά επιχειρήματα και ανυποχώρητη, παρότι δηλώνει ότι συζητά «βελτιώσεις»,  η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να επιβάλλει τις αποφάσεις της αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Αν, τελικά, κάτι νέο προέκυψε, αυτό ήταν η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της εξοικονόμησης, να καταργήσει το σχολείο που γνωρίζαμε («κλασσικό» και ΕΑΕΠ)και να προωθήσει στη νέα σχολική χρονιά τη λειτουργία ενός νέουτύπου «ολοήμερου σχολείου» (από 4θέσια σχολεία και πάνω). Ενός σχολείου που το κανονικό του πρόγραμμα θα τελειώνει στις 13.15ή 13.30 και που όπως όλα δείχνουν δε θα χωράει όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σήμερα στην Π.Ε., θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και ωρών διδασκαλίας  και θα οδηγήσει, σε αθρόες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε ένταση  της ανεργίας.
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας.
Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε:
  • Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση
  • Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα
  • Κατάργηση του Ν.3848/10.
  • Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση
  • Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών με αναλογία 1:15
  • Απόσυρση των προτάσεων του Υπουργείου για το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, που «ληστεύει» την προϋπηρεσία τους και απαξιώνει τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο τους.
  • Απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στα νηπιαγωγεία που διαλύουν το δημόσιο νηπιαγωγείο, καταργούν τμήματα, συγχωνεύουν νηπιαγωγεία.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ο κλάδος απαντούν δυναμικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου και των μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης Ε.Ε. Δ.Ν.Τ.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ