Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

               
   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
                  
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της  Δ/νσης ΠΕ Θεσπρωτίας  των Δημοτικών Αρχών και του  Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας  στις τριμερείς επιτροπές όπως αυτές ορίζονται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Η Διευθύντρια  Εκπαίδευσης στην εισηγητική της τοποθέτηση τόνισε ότι συμφωνεί με την καθιέρωση της 2χρονης προσχολικής αγωγής και διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση ΠΕ Θεσπρωτίας μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των νηπίων στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία και  ζήτησε από τους  δημάρχους να τοποθετηθούν  αν μπορούν να την εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος.
Οι δήμαρχοι Φιλιατών και Σουλίου συμφώνησαν με την εισήγηση για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής .
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας , στην συνεδρίαση της 05/04/2018  εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική καθιέρωση της δίχρονης Π.Α., συμφωνώντας με τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή της θα επιφέρει μείωση του αριθμού των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου  Ηγουμενίτσας και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους .
Θέλουμε να θυμίσουμε ότι την τρέχουσα χρονιά δεκάδες παιδιά νηπιακής ηλικίας έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής  . Επίσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας καμία πρόβλεψη , ουσιαστικά , δεν υπάρχει εδώ και χρόνια για το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία και έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια .
 Από τη μεριά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας   ο πρόεδρος τοποθετήθηκε σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου μας τονίζοντας ότι:
α) Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.                       
 β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας», αφού ούτε στο νόμο 4521 ούτε από  τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται  η παραμικρή χρηματοδότηση και ο διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ούτε  βέβαια η υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.                           
        Πάγια θέση του  Συλλόγου μας είναι:
1.     Να παρθούν όλα τα  μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
2.     Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15.
3.     Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).
4.     Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
5.     Καμία κατάργηση ή συγχώνευση  νηπιαγωγείων της περιοχής μας ή συμπτύξεις τμημάτων .
6.     Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
7.     Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες 0-4 χρόνια.

Ηγουμενίτσα 16/04/2018

Το ΔΣ